Designicoon viert feest: Aalto vaas

Alvar Aalto (1898-1976) behoort in de geschiedenis van design & architectuur tot de wereldklasse. Hij ontwierp concertgebouwen, bibliotheken, musea en private woningen alsook functionele gebruiksvoorwerpen.

Bij het ontwerpen van de Aalto vaas liet hij zich inspireren door de contouren van een Fins meer. Deze ‘rebelse’ vaas heeft niet alleen door haar vloeiende vorm, maar vooral dankzij haar originaliteit, voor veel deining in de designerswereld gezorgd. In 1937, op de Wereldtentoonstelling in Parijs, werd ze voor het eerst aan het grote publiek getoond. Er zijn niet minder dan zeven bekwame vaklieden nodig om één Aalto vaas te vervaardigen. Precies omdat deze vaas met geen ander te vergelijken is, groeide ze uit tot een Fins designicoon. Doorheen de jaren volgden tal van uitvoeringen die in kleur, hoogte en glans verschillen.

In 2016 viert de Aalto vaas van iittala haar tachtigjarig bestaan. Voor deze feestelijke gelegenheid wordt de originele versie — met een gegraveerde signatuur op elk exemplaar — tijdelijk terug uitgebracht. Aan de organische vorm, die nog steeds met de mond geblazen wordt, werd uiteraard niets veranderd. Een must have voor design addicts en verkrijgbaar bij Corifeo, zolang de voorraad strekt.