iittala Kastehelmi: Fins design in een verrassend kleedje

Als toonaangevend bedrijf op het gebied van Scandinavisch design streeft iittala ernaar om iconen te creëren. De ontwerpen van iittala getuigen doorgaans van gestroomlijnd Scandinavisch design, maar nu is resoluut voor een fantasierijker servies gekozen.

De prachtige kastehelmi collectie heeft een bijzondere naam, met een bijzondere betekenis. Kastehelmi is namelijk het Fins woord voor dauwdruppel en verwijst naar de ronde bellen in het geperste glas. Door de structuur langs de buitenkant glinsteren de belletjes als parels die op het gras liggen als de zomerse zon aan de horizon opkomt. Dat is goed terug te zien in het druppelpatroon op de collectie: dankzij de driedimensionale oppervlaktestructuur speelt het licht een prachtig spel met het glas. Oorspronkelijk is de kastehelmi serie in 1964 ontworpen door professor Oiva Toikka, een meester in Fins glas. In 2010 werd die serie opnieuw op de markt gebracht door iittala en nu — ter gelegenheid van Toikka’s vijftigjarig jubileum — brengt het geliefde merk een selectie uit de kastehelmi collectie terug onder de aandacht.

Het servies, glaswerk en bestek van iittala kan je naar eigen smaak mixen & matchen: alle objecten zijn perfect combineerbaar en bieden eindeloos veel mogelijkheden. Een tafel dekken was nog nooit zo makkelijk en inspirerend.