Pinkwin by Guy Buseyne

Dat design ook duurzaam kan gemaakt worden, bewijst Gardeco in een samenwerking met het Braziliaanse cores da terra. Beide bedrijven werkten al eerder samen aan het beeld The Visitor van Guido Deleu.

Designobject met respect voor de natuur

Het nieuwe beeld — Pinkwin — is een creatie van de Vlaamse kunstenaar Guy Buseyne en wordt ecologisch geproduceerd volgens de noden van people, planet en profit. Die drie p’s zijn ook aanwezig in de aanpak van de Braziliaanse keramiste Selma Calheira en haar keramiekbedrijf cores da terra. Met haar vakmanschap en kunst creëert ze natuurlijke schoonheid, maar ook welvaart voor de lokale gemeenschap.

Een beeld als Pinkwin heeft een bijzondere uitstraling omdat cores da terra uitsluitend werkt met natuurlijke pigmenten en grondstoffen. Pinkwin overtuigt met evenwichtige, pure lijnen in een sterk gestileerde vorm. Het palet van zwart en wit versterkt de klassevolle uitstraling. Het beeld staat perfect op zichzelf, maar is bovendien zeer krachtig in een groepsopstelling.

‘Milieu en duurzaamheid zijn belangrijk, maar kunst en design zijn onze core business’, zeggen Gardeco-zaakvoerders Jan en Sonja Simaey. ‘Met de keramieken van Calheira komen al deze factoren aan bod’.

De Braziliaanse bodem van Bahia levert alles aan, maar voor de ontginning moet de natuur niet wijken. De werknemers van cores da terra verwerken de minerale gesteenten tot pigmentpoeders en emulsies. Het zijn warme, authentieke tinten. Met de komst van de Pinkwin wordt de tewerkstelling bij cores da terra extra ondersteund. Selma stelt tientallen mensen tewerk in een arme streek en ze beschermt de Braziliaanse natuur. Jongeren kunnen in hun streek blijven wonen en trekken niet naar de favela’s in de grootsteden. Daarvoor is ze beloond met de Gente Que Faz trofee.

De volledige collectie keramieken van cores da terra is verkrijgbaar bij Corifeo.