Sarjaton by iittala

Finse volkstraditie herontdekt

Het sarjaton servies van iittala is het resultaat van een samenwerking tussen zes talentvolle designers uit de modesector, productontwikkeling, grafische en digitale vormgeving. De collectie weerspiegelt erfgoed dat ver teruggaat in de tijd, met een sterke referentie naar de wortels van Fins design en Finse folklore, geïnspireerd door kleurig textiel en culturele rituelen. De reeks heeft een natuurlijke uitstraling, met ronde vormen, zachte pasteltinten en traditionele patronen. Hierdoor geeft de collectie je een gevoel van handwerk dat uitnodigt tot aanraken. Sarjaton is de belichaming van Finse volkstraditie in de tijd van nu.

Gevormd door folklore

Kenmerkend voor deze reeks zijn de compatibele reliëfpatronen op de borden en tassen, alsook de zachte pasteltinten en het gebruik van verschillende materialen. De patronen op de items in de reeks getuigen daarbij van een bijzonder oog voor detail. Ze echoën de authenticiteit van Finse weeftechnieken en weerspiegelen de wouden die de helft van het Finse landschap bedekken.

Het sarjaton servies is te herkennen aan de stempel van een vis op de onderkant van elk item. De getekende vis verwijst naar een oud Fins gezegde : ‘het heeft geen zin om verder dan de zee te gaan vissen’ – m.a.w. ‘alles wat we nodig hebben, is hier’.

Sarjaton – wat ‘geen serie’ betekent in het Fins – geeft als servieslijn een nieuwe betekenis aan keuzevrijheid en fl exibiliteit. Alle essentiële onderdelen uit de reeks kunnen op zichzelf gebruikt worden, maar dankzij de zachte vormen en subtiele decors kan er op de hedendaagse eettafel ook eindeloos gecombineerd worden.